Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ομόφωνα χθες ψήφισμα για την διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων στη συριακή σύγκρουση.
«Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από μήνες προσπαθειών των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων της να πείσουν τη Ρωσία να μετριάσει τη διπλωματική στήριξη που παρέχει στον Μπάσαρ αλ Άσαντ, τον ισχυρό άνδρα της Συρίας», υπογραμμίζει το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy. Αυτή η σημαντική πρόοδος έλαβε χώρα δυο μέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας, που ολοκληρώθηκε στις 5 Αυγούστου, μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
«Πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία για τον ΟΗΕ να κατηγορήσει επίσημα την κυβέρνηση της Συρίας για τους βομβαρδισμούς με βόμβες χλωρίου κατοικημένων περιοχών», επισημαίνει το Foreign Policy.
Το σχέδιο του ψηφίσματος διευκρινίζει ότι εντός είκοσι ημερών θα πρέπει να γίνουν οι προτάσεις για τη δημιουργία ενός «κοινού μηχανισμού έρευνας» υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW).
«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε ένα ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών με σαφή εντολή να καθοριστεί η ευθύνη όλων των εμπλεκομένων μερών στη συριακή σύγκρουση», τονίζει ένας διπλωμάτης του Συμβουλίου Ασφαλείας στο Foreign Policy. Και προσθέτει:
«Αυτό το ψήφισμα είναι ένα σημαντικό επίτευγμα. Αποκαλύπτει μια αλλαγή στη στάση της Ρωσίας, η οποία μέχρι σήμερα υπερασπιζόταν το συριακό καθεστώς και φρόντιζε να αποφευχθούν οι όποιες κατηγορίες».
Το αμερικάνικο το περιοδικό εκφράζει όμως και κάποιες επιφυλάξεις: το ψήφισμα που εγκρίθηκε από τα δεκαπέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν προτείνει συγκεκριμένους τρόπους για τη δίωξη μελών της κυβέρνησης Άσαντ ή μελών των εξτρεμιστικών ομάδων που επίσης φέρονται ως υπεύθυνοι για τη χρήση χημικών όπλων. «Για τη δημιουργία ενός ποινικού δικαστηρίου θα χρειαστεί ένα άλλο ψήφισμα και είναι αβέβαιο εάν η Ρωσία θα το υποστηρίξει».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο του 2013, βομβιστική επίθεση με αέριο σαρίν είχε προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους στην πόλη Γκούτα, στα περίχωρα της Δαμασκού.