Στο κενυάτικο χωριό Umoja δεν συναντάς άνδρες. Οι πληθυσμός του είναι αποκλειστικά γυναικείος. Δημιουργήθηκε πριν από 25 χρόνια από γυναίκες που είχαν πέσει θύματα βιασμού και από τότε αποτελεί καταφύγιο για όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί κάποια μορφή βίας.
Σε πολλές αφρικανικές χώρες, η κατάσταση των δικαιωμάτων των γυναικών εξακολουθεί να είναι επισφαλής. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην Κένυα. Παρ ‘όλα αυτά, στο χωριό Umoja που βρίσκεται στα βόρεια της χώρας, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Σε αυτό το χωριό γίνονται δεκτές μόνο γυναίκες.
Το χωριό Umoja ιδρύθηκε το 1990 από 15 επιζήσασες βιασμού από βρετανούς στρατιώτες. Σημέρα στο χωριό ζουν 47 γυναίκες και 200 παιδιά. Εκεί φιλοξενούνται γυναίκες που δραπέτευσαν από τους συζύγους τους που είχαν παντρευτεί με τη βία ενώ ήταν ακόμα παιδιά, θύματα ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων τους καθώς και θύματα σεξουαλικής βίας. Είναι όλες απόγονοι της φυλής Σαμπούρου, πολύ κοντινής φυλής με αυτή των Μασάι. Μια πατριαρχική κοινότητα όπου οι γυναίκες απαγορεύεται να έχουν γνώμη, όπου οι καταναγκαστικοί γάμοι αποτελούν ρουτίνα, ενώ η σεξουαλική και ψυχολογική βία κοινή πρακτική.
Η ιδέα ίδρυσης του χωριού ανήκει στην Rebecca Lolosoli. Ενώ νοσηλευόταν σοβαρά τραυματισμένη στο νοσοκομείο ύστερα από επίθεση που δέχτηκε από άνδρες επειδή τόλμησε να μιλήσει για τα δικαιώματα των γυναικών, η Rebecca Lolosoli είχε την ιδέα να δημιουργήσει ένα χώρο όπου οι γυναίκες θα ζουν ελεύθερες. Παρά το γεγονός ότι απειλήθηκε πολλές φορές για αυτή την πρωτοβουλία της, η Rebecca Lolosoli δεν πτοήθηκε και έκανε το όνειρό της πραγματικότητα.
Το χωριό επιβιώνει χάρη σε ένα τουριστικό κατάλυμα όπου μπορούν να διανυκτερεύσουν όσοι επισκέφονται την περιοχή για να κάνουν σαφάρι. Οι τουρίστες έχουν επίσης τη δυνατότητα να επισκεφθούν το χωριό και να αγοράσουν χειροποίητα κοσμήματα από τις γυναίκες της κοινότητας. κοινότητα. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουν την ανεξαρτησία τους και ένα ελάχιστο εισόδημα για την επιβίωση τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί οι άνδρες να απαγορεύονται στο χωριό, αλλά υπάρχει μόνο ένας που του επιτρέπεται η είσοδος. Λέγεται Lotukoi και έρχεται κάθε μέρα στο χωριό για να φροντίσει το κοπάδι της κοινότητας. Παρόλα αυτά, φαίνεται αρκετά περίεργο ότι ο μόνος άνδρας που επισκέπτεται το χωριό είναι ο βοσκός όταν βλέπουμε τα δεκάδες παιδιά που βρίσκονται στο χωριό.
«Συνεχίζουμε να αγαπάμε τους άνδρες. Μπορεί να μην επιτρέπεται η είσοδός τους, αλλά θέλουμε παιδιά και οι γυναίκες πρέπει να αποκτούν ακόμη και αν δεν είναι παντρεμένες» είπε μια κάτοικος σε δημοσιογράφο της Guardian που έκανε το ρεπορτάζ.
Έτσι, οι γυναίκες του χωριού Umoja βρίσκουν τους ερωτικούς συντρόφους τους «εκτός σπιτιού». Μια από τις κατοίκους δήλωσε ότι είχε πέντε παιδιά από πέντε διαφορετικούς άντρες.
«Στην κουλτούρα μας δεν θεωρείται σωστό ανύπαντρες γυναίκες να κάνουν παιδιά. Αλλά είναι χειρότερο το να μην έχεις καθόλου. Χωρίς παιδιά, δεν είμαστε τίποτα».