Στις κάλπες θα βρεθούν, την Κυριακή, οι Ελβετοί για να δηλώσουν εάν τάσσονται υπέρ η κατά της προστασίας του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης της μετανάστευσης στη χώρα τους.
Εμπνευστής αυτής της ασυνήθιστης και πρωτόγνωρης πρότασης είναι μια ελβετική οργάνωση πολιτών ονομαζόμενη Ecopop, η οποία κατάφερε και συγκέντρωσε περισσότερες από 100.000 υπογραφές στήριξης προκειμένου να διεξαχθεί δημοψήφισμα επί του θέματος.
Τι ακριβώς πρεσβεύει αυτή η πρόταση; Θέλει να περιορίσει στο 0,2% τον ετήσιο ρυθμό αύξησης του πληθυσμού, έτσι ώστε να διατηρηθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων της χώρας. Πως θα το επιτύχουν αυτό; Μα, μειώνοντας τον αριθμό των μεταναστών στην χώρα που θα περάσει από τα 80 000 άτομα (που ισχύει μέχρι σήμερα) στα 16 000. Τι πιο απλό;
Στο μανιφέστο της, με τίτλο «Στοπ στον Υπερπληθυσμό – Ναι στην αειφόρο ανάπτυξη και διατήρηση των φυσικών πόρων», η Ecopop σημειώνει ότι η αύξηση του πληθυσμού έχει αρνητική επίπτωση στο περιβάλλον και ότι η Ελβετία οδηγείται στην καταστροφή αν δεν σταματήσει εγκαίρως αυτή τη δημογραφική ανάπτυξη. Υπενθυμίζει επίσης, ότι κάθε δευτερόλεπτο, 1 m2 ελβετικού εδάφους γίνεται μπετόν και ότι 100.000 μετανάστες ετησίως ισοδυναμούν με μια ελβετική πόλη όπως η Winterthur για παράδειγμα. Ως εκ τούτου, η Ελβετία ζει πέρα από τις δυνατότητές της, δεδομένου ότι καταναλώνει 4 -5 φορές παραπάνω από αυτό που μπορεί να παράγει.
Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο αντιτίθεται σε αυτή την πρωτοβουλία απορρίπτοντας το παραπάνω κείμενο το οποίο χαρακτήρισε άκρως ξενοφοβικό και που ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες για τις διμερείς συμφωνίες καθώς για τις ήδη τεταμένες σχέσεις με τις Βρυξέλλες μετά την ψηφοφορία της 9ης Φεβρουαρίου 2014, ενάντια στη μαζική μετανάστευση πολιτών ευρωπαϊκών κρατών.
Η Ένωση εργοδοτών επίσης καταδικάζει αυτή την πρωτοβουλία της Ecopop υποστηρίζοντας ότι η ελβετική αγορά εργασίας θα “στραγγίξει” εάν κάτι τέτοιο γίνει αποδεκτό στο δημοψήφισμα της Κυριακής και προειδοποιεί ότι ο τομέας της υγείας θα δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα. Προβλέπει μάλιστα, ότι μέχρι το 2030, λόγω της χαμηλής μετανάστευσης, 110.000 θέσεις θα παραμείνουν κενές στον τομέα της υγείας και θα είναι αδύνατο να διατηρηθεί η ποιότητα του ελβετικού συστήματος υγείας .
Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Βασιλείας, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν χθες στη Ζυρίχη, επιβεβαιώνει τα παραπάνω και τονίζει ότι όλες οι οικονομικές δραστηριότητες θα επηρεαστούν αρνητικά από τον μειωμένο αριθμό μεταναστών.
Περιβαλλοντικές οργανώσεις, ΜΚΟ υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βουλευτές από όλες τις πολιτικές πλευρές εναντιώνονται σε αυτή την πρόταση. Η Adèle Thorens, Αντιπρόεδρος των Πρασίνων δηλώνει στην εφημερίδα “La Liberté” του Fribourg ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα υπερπληθυσμού, αλλά μια αυξημένη συγκέντρωση του πληθυσμού σε ορισμένες περιοχές που σημειώνουν υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης”. Και συνεχίζει λέγοντας ότι “ την ευθύνη αυτής της ταχύτατης οικονομικής ανάπτυξης έχουν οι δημοτικές αρχές που προκειμένου να αποκομίσουν τα μέγιστα φορολογικά έσοδα, εφαρμόζουν επιθετικές πολιτικές πολεοδομίας και φορολόγησης. Το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι η λύση”.
Άραγε την Κυριακή, η Ελβετία θα συνεχίσει την οικοδόμηση του “τείχους” που έχει υψώσει στην εισροή μεταναστών από τις αρχές του χρόνου, ή θα επικρατήσει η λογική που θα πει το ηχηρό “όχι” στον οικονομικό εγωισμό που αποτελεί και την κύρια συνιστώσα αυτής της ψηφοφορίας;