Η κρίση στη Συρία έχει επιφέρει τραγικές επιπτώσεις στη ζωή των κοριτσιών. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα κορίτσια από τη Συρία που διαφεύγουν με τις οικογένειές τους στην Ιορδανία διατρέχουν τον κίνδυνο να πέσουν θύματα καταναγκαστικών γάμων. Τα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα η διεθνής ΜΚΟ Care κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: στο χρονικό διάστημα 2011- 2015, ο αριθμός των κοριτσιών κάτω των 18 ετών που έχουν πέσει θύματα καταναγκαστικών γάμων έχει τριπλασιαστεί.
Πρόκειται για ένα φαινόμενο με κοινωνικό και ανθρωπιστικό χαρακτήρα που φαίνεται να επιδεινώνεται όσο η συριακή σύγκρουση βαθαίνει. Σύμφωνα με έκθεση της UNICEF που δημοσιεύτηκε το 2014, «η χρηματική αμοιβή από την πώληση μιας νύφης δεν αποτελεί το πρωταρχικό κίνητρο των οικογενειών που εξαναγκάζουν τα κορίτσια τους να παντρευτούν».
Η έκθεση της Care με τίτλο «Για να προστατεύσουμε την τιμή της», διευκρινίζει ότι ο γάμος των κοριτσιών σε μικρή ηλικία θεωρείται από πολλές οικογένειες ως ο καλύτερος τρόπος για να «προστατεύσουν» ή ακόμα και να διατηρήσουν την «τιμή» τους, δηλαδή την παρθενιά τους, έως την μέρα του γάμου.
Η Danielle Spencer, εμπειρογνώμονας σε θέματα δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών και ερευνήτρια της έκθεσης διηγείται την συνάντηση της με έναν σαραντάχρονο άνδρα ο οποίος παντρεύτηκε με μια κοπέλα 15 ετών. «Οι γάμοι παιδιών είναι τόσο βαθιά ριζωμένοι στην κουλτούρα τους που αυτοί οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν το κακό που κάνουν στα κορίτσια τους, στις οικογένειές τους, την κοινότητα και την κοινωνία στο σύνολό της. Ο σαραντάχρονος γαμπρός δεν αντιλαμβανόταν το κακό. Στο τέλος κατάλαβε ότι ένα παιδί δεν μπορεί να πάρει την απόφαση να συμμετάσχει σε μια σεξουαλική σχέση ή να παντρευτεί και αυτό φάνηκε ότι τον ταρακούνησε». Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το 16,2% των ανδρών ήταν κατά 15 χρόνια μεγαλύτεροι από τις συντρόφους τους, το 31,8% ήταν 10 με 14 χρόνια μεγαλύτεροι, και το 37,2% ήταν 5 με 9 χρόνια μεγαλύτεροι.
Οι κίνδυνοι που διατρέχουν τα νεαρά κορίτσια από τους εξαναγκαστικούς γάμους είναι πολλοί με πρώτο και κυριότερο την πίεση που υφίστανται για να τεκνοποιήσουν. «Το φαινόμενο παιδιών που περιμένουν παιδί θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ζωή και την υγεία τόσο των κοριτσιών όσο και των μωρών τους. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας και μητρικής θνησιμότητας είναι αυτές όπου οι καταναγκαστικοί γάμοι παιδιών αποτελούν θεσμό», αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΜΚΟ Save the Children.
Τα κορίτσια δεν έχουν φτάσει το σημείο ανάπτυξης που θα τους επέτρεπε να γεννήσουν. Η λεκάνη τους είναι πολύ στενή για να επιτρέψει τη γέννηση ενός παιδιού με αποτέλεσμα πολλά από αυτά τα κορίτσια να πεθαίνουν κατά την διάρκεια της γέννας. Η δύσκολη επίσης πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών που πολύ συχνά οδηγούν στο θάνατο της μητέρας και του παιδιού. Η Danielle Spencer αναφέρει επίσης ότι οι κοινωνικές επιπτώσεις είναι εξίσου σημαντικές.
“Είναι μια ανοιχτή πόρτα στη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών” δηλώνει η ερευνήτρια.
Δυστυχώς το φαινόμενο αυτό επεκτείνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με την εμπειρογνώμονα.
“Οι επιπλοκές κατά τη διάρκεια του τοκετού αποτελούν τη δεύτερη αιτία θανάτου για τα κορίτσια ηλικίας μεταξύ 15 και 19 ετών”.
Εάν τίποτα δεν αλλάξει, 142 εκατομμύρια γάμοι αυτού του τύπου θα λάβουν χώρα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Δηλαδή περίπου 37.000 με 39.000 κορίτσια θα εξαναγκάζονται να παντρευτούν κάθε μέρα”.