To MEDASSET ή Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών είναι μια διεθνής, μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) που ιδρύθηκε το 1988 από την κυρία Λίλη Βενιζέλου, περιβαλλοντολόγο και αγωνίστρια για τη διάσωση και την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους σε όλη την Μεσόγειο. Με ευφυείς ενημερωτικές εκστρατείες, ερευνητικά προγράμματα και καινοτόμες πρωτοβουλίες το MEDASSET προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες για το ζήτημα των θαλασσίων χελωνών στη Μεσόγειο Θάλασσα. Η διευθύντρια του MEDASSET, κυρία Γεωργία Τρισμπιώτη απαντάει στις ερωτήσεις του TheCitizen.
Το MEDASSET έχει δώσει μάχες για την επιβολή των νόμιμων μέτρων προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στον κόλπο του Λαγανά, αλλά και στην Κεφαλλονιά και πιο πρόσφατα στην Κυπαρισσία. Εκτός από την Ελλάδα σε ποιες άλλες χώρες δραστηριοποιείται η οργάνωση σας και τι ακριβώς κάνει;
Το MEDASSET παράγει σημαντικό έργο και εκτός των συνόρων μας. Συνοπτικά να σας πω ότι η ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας στο Λίβανο ανακαλύφθηκε χάρη στο πενταετές έργο παρακολούθησης και προστασίας του MEDASSET. Το 2001 έγινε η πρώτη παράκτια έρευνα για να αξιολογηθεί η ωοτοκία και συνεχίστηκε κάθε χρόνο μέχρι το 2005. Το έργο μας υποστηρίχθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος του Λιβάνου, το έργο MedWetCoast, το RAC/SPA (UNEP/MAP), ευρωπαικό πρόγραμμα MSC-IPP, το Marine Conservation Society Turtle Conservation Fund (Ηνωμένο Βασίλειο) και το British Chelonia Group.
To 1990 και το 1991, το MEDASSET υλοποίησε την πρώτη μελέτη καταγραφής ωοτοκίας στην Σαρδηνία καλύπτοντας 750 χλμ ακτών με έμφαση στον κόλπο Orosei, με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Από το 1992, το MEDASSET προωθεί τη βελτίωση της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους στην Κύπρο και ειδικότερα στον Ακάμα και την Λίμνη, μέσα από παρεμβάσεις, εκθέσεις και εκστρατείες.
Το 2008 υλοποιήσαμε το τριετές επιστημονικό πρόγραμμα «Παρακολούθηση και προστασία σημαντικών τροφικών πεδίων των θαλάσσιων χελωνών στην περιοχή Πατόκ, Αλβανία». Ανάμεσα στους συνεργάτες του προγράμματος ήταν το Πανεπιστήμιο των Τιράνων στην Αλβανία, το τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Adnan Menderes στην Τουρκία, η Αλβανική Εταιρεία για την Ερπετοπανίδα και η περιβαλλοντική οργάνωση ECAT–Tirana.
Από το 1988, το MEDASSET παρακολουθεί την προστασία μερικών από των σημαντικών παραλιών ωοτοκίας στην Τουρκία, δημοσιεύει εκθέσεις για τα προβλήματα προστασίας, κάνει συστάσεις και ασκεί πίεση για την διατήρηση αυτών των βιότοπων.
Στα τέλη του 2012, επισκεφθήκαμε τη λιμνοθάλασσα Bardawil, στην Αίγυπτο, για να αξιολογήσουμε τον μεγάλο αριθμό νεκρών θαλάσσιων χελωνών που διαπιστώθηκε στην περιοχή. Το επόμενο έτος, εκδώσαμε έκθεση με τα ευρήματα μας και συστάσεις προστασίας, τις οποίες παρουσιάσαμε στις αρχές και τοπικούς φορείς, σε ημερίδα που οργανώσαμε στο Κάιρο το Φεβρουάριο 2014.
Πριν από μερικά χρόνια θυμάμαι μια καταπληκτική αφίσα της οργάνωσής σας σχετικά με τις πλαστικές σακούλες, που έκανε το «γύρο» του διαδικτύου και είχε μεγάλη απήχηση. Το MEDASSET δραστηριοποιείται και στο χώρο της προστασίας και καθαριότητας των ακτών;
Η αφίσα «Εσύ Καταλαβαίνεις τη Διαφορά. Η Χελώνα Όχι!» ήταν ένα από τα επικοινωνιακά εργαλεία της εκστρατείας μας ενάντια στις πλαστικές σακούλες. Είναι αλήθεια πως από την στιγμή που αναρτήθηκε στην σελίδα μας στο Facebook μέσα σε δυο εικοσιτετράωρα η αφίσα κοινοποιήθηκε πάνω από 150.000 φορές! Μιλώντας τη γλώσσα του διαδικτύου, η εικόνα έγινε viral. Η αφίσα έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και δεκάδες οργανισμοί, πανεπιστήμια, μουσεία, ενυδρεία, ΜΚΟ και σχολεία απ’ όλο τον κόσμο έχουν επικοινωνήσει μαζί μας προκειμένου να προωθήσουν το μήνυμά μας.
Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα βρίσκονται οι σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της Μεσογείου. Η προστασία των θαλάσσιων χελωνών δεν σταματάει εκεί που ξεκινάει η παραλία. Αντίθετα εντατικοποιείται. Η πλαστική σακούλα αποτελεί τεράστια απειλή για ζώα, φύση κι ανθρώπους. Για παράδειγμα δεκάδες θαλάσσια είδη καταπίνουν συστηματικά πλαστικά που δημιουργούν στα ζώα ένα αίσθημα κορεσμού με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από ασιτία. Οι συνέπειες από τη χρήση της πλαστικής σακούλας καθίστανται πλέον δραματικές και το γεγονός αυτό οδηγεί στην ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας και εμπέδωσης καλών πρακτικών από την πλευρά των καταναλωτών.
Στο Medasset για δεύτερη συνεχή χρονιά υλοποιείται η εκστρατεία «Υπόσχεσή μας: Καθαρές Θάλασσες» που περιλαμβάνει δράσεις εθελοντικού καθαρισμού ακτών σε όλη την Ελλάδα και στόχο της έχει να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τις καταστροφικές επιπτώσεις των σκουπιδιών στη θαλάσσια χελώνα, το περιβάλλον και τον άνθρωπο μέσα από τη δράση στο πεδίο και να γίνει η αφορμή για να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τη ρύπανση των ακτών. Επιπλέον ενθαρρύνουμε το κοινό να δώσει την υπόσχεσή του μέσω της ιστοσελίδας μας www.medasset.org
Το μήνυμα σας λοιπόν για το καλοκαίρι που είναι προ των πυλών συνοψίζεται σε τέσσερις λέξεις «Υπόσχεσή μας: Καθαρές Θάλασσες». Υπάρχει κάποια άλλη εκστρατεία/ δράση που σκοπεύεται να υλοποιήσετε μέσα στους προσεχείς μήνες;
Είναι πάρα πολλά αυτά που έχουμε προγραμματίσει για τους επόμενους μήνες. Θα ήθελα όμως να αδράξω την ευκαιρία και να σας μιλήσω για την καινοτόμο ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Healthy Seas: Νήμα βγαλμένο από τη θάλασσα» που υλοποιείται από τις αρχές του 2015 και αποσκοπεί στην ανάσυρση εγκαταλελειμμένων διχτυών που βρίσκονται σκαλωμένα πάνω σε βράχους και ναυάγια αποτελώντας θανατηφόρες παγίδες για χιλιάδες θαλάσσια ζώα, όπως χελώνες, δελφίνια, φώκιες, καρχαρίες και καβούρια. Στη συνέχεια αποστέλλουμε τα δίχτυα σε ειδικό εργοστάσιο στη Σλοβενία όπου μετατρέπονται σε υψηλής ποιότητας νάιλον νήμα ECONYL® το οποίο χρησιμοποιείται στην βιομηχανία της ένδυσης .
Η πρωτοβουλία αυτή προωθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας – μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας των υπαρχόντων πόρων και μείωση των απωλειών των πόρων- και μέχρι σήμερα υλοποιείται σε 5 ευρωπαϊκές χώρες. Το MEDASSET είναι ο εθνικός συντονιστής αυτού του προγράμματος στη χώρα μας. Θα ήθελα επίσης να συμπληρώσω ότι στο πλαίσιο αυτή της πρωτοβουλίας και στοχεύοντας στην ανάδειξη των αποτελεσμάτων της πρωτοβουλίας υλοποιούμε και ένα Fashion Project.
Εννοείτε ότι το MEDASSET δραστηροποιείται και στο χώρο της μόδας; Οικολογία και μόδα πως συνδυάζονται;
Ξέρετε, όταν η οικολογία συναντιέται με την μόδα το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μοναδικό! Έτσι το MEDASSET στο πλαίσιο των ενημερωτικών εκστρατειών του και σε συνεργασία με καθηγητές και σπουδαστές του τμήματος σχεδίου μόδας του Κολεγίου τέχνης και design ΑΚΤΟ, δημιούργησε ένα πρωτότυπο διαγωνισμό όπου 10 προκριθέντες σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις μοναδικές δημιουργίες τους, για τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν υφάσματα από νήμα econyl, δηλαδή νήμα από δίχτυα, στο ευρύτερο κοινό. Τέσσερις γυναίκες που έχουν διακριθεί στον τομέα της οικολογίας, της μόδας , της τέχνης και της επιχειρηματικότητας θα επιλέξουν τους τρεις καλύτερους σχεδιαστές.
Το ρόλο του 5ου κριτή θα αναλάβει το κοινό, που από τις 5-10 Μαΐου και μέσω της ιστοσελίδας μας www.medasset.org, θα μπορεί να επιλέξει ποιος από τους 10 σπουδαστές έχει πετύχει να μεταφέρει καλλιτεχνικά το περίφημο hashtag της πρωτοβουλίας #FromWasteToWear, στις δημιουργίες του.
Δηλαδή στην ιστοσελίδα σας θα έχουμε την δυνατότητα να δούμε τις δημιουργίες των σπουδαστών της ΑΚΤΟ και να ψηφίσουμε το ρούχο της αρεσκείας μας;
Ακριβώς. Και θα πρέπει να συμπληρώσω εδώ ότι η ψηφοφορία του κοινού μπορεί να διαμορφώσει το τελικό αποτέλεσμα. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα μας και οι τρεις πρώτοι νικητές θα βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση. Παρακαλούμε τους αναγνώστες του TheCitizen να επισκεφθούν την ιστοσελίδα μας και να ψηφίσουν!